söndag 17 februari 2008

Mig äger ingen - Åsa Linderborg


Läs om boken här. Först tyckte jag att boken var lite opersonligt skriven. Åsa Linderborg berättar om sin uppväxt och om sin pappa på ett i mitt tycke lite för neutralt sätt. Detta trots att det är många jobbiga saker som händer. Men jag vande mig och tillslut uppskattade jag sättet hon skrivit på. Det var beskrivande utan bedömningar. Sättet hon skriver på ändrar sig efterhand som hon i boken blir äldre och äldre. Och i slutet uppskattar man den neutrala början. Hon relaterar till det som skett men nu som vuxen. Som barn vet man ju inte något annat än det man lever i. Så ett barns uppfattning är ju inte detsamma som en vuxens.
Till slut har Åsa Linderborg gett en både väldigt fin och sorglig bild av sin barndom, pappa och uppväxt. Trots att pappan drack mycket och kämpade med egna problem (arbete, pengar, klasstillhörighet osv) så lyckades han ändå med det viktigaste - att alltid ge henne kärlek. En kärleksförklaring till pappan. Oerhört fint skriven och väldigt bra bok tyckte jag!

söndag 10 februari 2008

Baby Blues - Pia Hintze


Läs om boken här. Denna läste jag ut på två dagar ungefär. Himla bra och rolig. Gillade den verkligen! Har sagt till Michael att läsa den också :-)

lördag 2 februari 2008

Nära föräldrar - Jorun Modén

Läs om boken här
Första gången jag försökte läsa den kände jag att den var alldeles för flummig och jag orkade bara några sidor. Men jag testade en gång till och till min förvåning tyckte jag då att den var jättebra!
Den är liksom självklar på något sätt. Om ett barn gråter så är det av förtvivlan och då ska man självklart plocka upp det. Inget barn kan väl må bra av att ligga och gråta och känna sig övergivet? Allt känns så naturligt i bokens resonemang. Är bebisen hungrig så ska den få mat, inte vänta till speciella tider. Är bebisen trött - samma sak. Allt är kommunikation och känsla. Detta tror jag på.